Home Niemiecki Angielski Polski
O Centrum Medycznym Pod Or�em
Poradnie
Dermatologia
Gastrologia
Ciekawostki
Lokalizacja
Poradnik pacjenta

Przygotowanie do badań
KOLONOSKOPIA
Metoda badania dolnego odcinka przewodu pokarmowego polegająca na oglądaniu wnętrza jelita grubego.

Przygotowanie do kolonoskopii

FLEET – PHOSPHO – SODA

W dniu poprzedzającym badanie:
o godzinie 7ej zamiast śniadania wypić 1 szklankę dowolnego płynu klarownego tj. czystego.
Następnie w połowie szklanki rozpuścić 1 buteleczkę Fleet Phospho-soda w zimnej wodzie lub soku klarownego i wypić powoli.
Popić co najmniej 1 szklanką zimnej wody lub klarownego płynu.
O godzinie 12-ej wypić 3 szklanki dowolnego płynu klarownego.
O godzinie 19-ej powtórzyć schemat z rana:
wypić 1 szklankę dowolnego płynu klarownego lub wody.
Następnie w połowie szklanki rozpuścić 2ą buteleczkę Fleet Phospho-soda i wypić powoli.
Popić co najmniej 1 szklanką zimnej wody lub klarownego płynu.
Można pić dowolną ilość płynów do godziny 24-ej.

Do badania należy zabrać duży ręcznik i rolkę ligniny.

W dniu badania:
leżąc na lewym boku założyć wlewkę o godz. 6 rano, potem jeszcze leżeć ok. 20 minut.

GASTROSKOPIA

Badanie endoskopowe umożliwiające ocenę górnego odcinka przewodu pokarmowego tj. przełyku, żołądka i dwunastnicy.
Może być zarówno badaniem diagnostycznym, jak również terapeutycznym polegającym na: usuwaniu ciał obcych, tamowaniu krwawień, usuwaniu polipów czy endoskopowym poszerzaniu powstałych zwężeń.

Endoskopia umożliwia pobranie materiału do badania histopatologicznego, cytologicznego, wykonanie posiewów oraz ocenę obecności bakterii Helicobacter pylori za pomocą bezpośredniego badania (tzw. testu urazowego).

Przygotowanie do gastroskopii

Na gastroskopię pacjent powinien zgłosić się na czczo tzn. w dniu poprzedzającym badanie spożyć ostatni posiłek wieczorem i w dniu badania nic nie jeść ani nie pić.

USG jamy brzusznej
Ultrasonografia (USG) jest bezpiecznym badaniem obrazowym wykorzystującym do badań narządów ciała ludzkiego fale ultradŸwiękowe. Wykorzystanie zjawiska odbicia fali ultradŸwiękowej na granicy ośrodków o rożnych gęstościach pozwala na ocenę wielkości, kształtu i struktury narządów wewnętrznych, a w szczególności różnicowanie zmian o charakterze litym od zmian o charakterze płynowym.
Usg jamy brzusznej pozwala na ocenę wątroby, trzustki, śledziony, nerek, pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, dużych naczyń, przestrzeni zaotrzewnowej, pęcherza moczowego, narządów rodnych u kobiet i objętości gruczołu krokowego u mężczyzn.


Przygotowanie do USG jamy brzusznej

Aby badanie ultrasonograficzne było pewne i dokładne pacjent musi przyjść do badania przygotowany.
Największym problemem w trakcie diagnozy USG są gazy znajdujące się w żołądku i jelicie.
Aby temu zapobiec pacjent jest zobowiązany:
w dniu poprzedzającym badanie jeść posiłki lekkostrawne i nie powodujące wzdęć a więc m.inn. potraw mlecznych, fasoli, grochu, kapusty, potraw smażonych na tłuszczu, słodyczy, czekolady.
Nie należy słodzić herbaty i kawy.

W ciągu dwóch dni poprzedzających badanie należy zażyć 3 x 3 kapsułki Espumisanu – lek dostępny jest w aptece bez recepty.

Do badania należy zgłosić się NA CZCZO!